Incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1999, cele șase cetăți ce fac parte din complexul dacic din Munții Orăștiei au fost ridicate între secolul I î.H și secolul I d.H. Acestea sunt: Sarmizegetusa Regia, Costești Cetățuie, Costești Blidaru, Piatra Roșie Luncani, Bănița și Căpâlna. 

Capitală a statului dac, Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost ridicată la o altitudine de 1.200 metri, în Munții Orăștiei, la Grădiștea de Munte și reprezintă cea mai mare așezare descoperită până acum în tot spațiul dacic. Pășind pe acest pământ impregnat de forța unui popor curajos și poate la fel de înțelept precum grecii, veți face o călătorie atemporală spre centrul politic, economic, militar și religios al Daciei străvechi.

Ascunsă strategic în inima pădurilor, această întinsă așezare fortificată a fost reședința regilor daci începând din a doua jumătate a sec I î. H, atingând apogeul dezvoltării sale în timpul lui Decebal. O parte a dovezilor privind gradul înalt de dezvoltare a civilizației dacice din punct de vedere militar, spiritual și al artelor meșteșugărești, pot fi încă observate pe toată întinderea sitului. Organizarea teritoriului constă într-o împărțire sistematizată a așezării, care acoperă toate punctele vitale unei conviețuiri armonioase în cadrul comunității. Astfel, se poate observa existența teraselor sacre, a fortificațiilor și a cartierelor civile poziționate la est și la vest. Spiritualitatea și religia au ocupat un loc însemnat în viața poporului dac, dovadă în acest sens fiind vestigiile a șapte temple și ale unui altar monumental folosit pentru ritualuri. Situl Sarmizegetusa Regia atrage anual zeci de mii de turiști, fiind cea mai vizitată cetate din ansamblul fortificațiilor dacice din Munții Orăștiei. 

Legătura dintre fortificaţie şi zona sacră se făcea prin intermediul unui drum pavat cu lespezi de calcar, cu o lungime totală de aproximativ 200 m. Zona sacră cuprinde două mari terase antropogene, susţinute de ziduri de calcar a căror înălţime era, în unele segmente, de peste 10 m. Aici au fost identificate vestigiile a şapte temple, un altar monumental, precum şi sisteme de distribuire / evacuare a apei. Elementele păstrate aici, precum plintele, tamburii, pilaştrii din calcar sau din andezit din structura templelor vorbesc de la sine despre o arhitectură religioasă monumentală, unică prin proporţiile sale în Dacia. Cercetările arheologice din cartierele civile au dus la descoperirea mai multor locuinţe cu plan circular sau poligonal, precum şi a unor ateliere meşteşugăreşti. În cazul celor din urmă se remarcă atelierele de făurărie, a căror activitate poate fi catalogată drept una extraordinară. La Sarmizegetusa Regia au fost aflate mii de piese din fier: unelte de făurărie, de tâmplărie – dulgherie, de bijutier, de pietrari, pentru agricultură, obiecte de uz domestic, arme, piese decorative etc

Turiştii care doresc să viziteze cetatea dacică Sarmizegetusa Regia pot ajunge până la un kilometru de zidurile fostei capitale a Daciei cu maşina. Drumul pleacă din localitatea Costeşti, județul Hunedoara, şi străbate un traseu în lungime de 19 kilometri. Se poate ajunge cu mașina până la circa 850 de metri de poarta de intrare în cetate. Ultima porţiune se străbate pe jos de către turişti pe un drum pavat cu dale de andezit.