Trovantii sunt cunoscuti si sub numele de “pietre care cresc”. Sunt microforme de relief caracteristice acumularilor de nisipuri si unor stratificatii de gresii bogate in carbonat de calciu. Trovantii (concretiunile) cresc spontan – din centru catre periferie – cu o rata de depunere care poate atinge 4-5 cm in 1200 ani. Ei apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structura masiva, concentrica sau plana (stratificata), avand dimensiuni de la cativa milimetri la cativa metri. In Romania, trovantii se gasesc in doua locatii din judetul Valcea si Dealul Feleac (langa Cluj Napoca). Exemple de trovanti pot fi vazute si la Muzeul Trovantilor in Costesti, judetul Valcea. 

Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor din comuna Costesti, judetul Valcea, a fost infiintata prin HG nr. 1581/2005 si este administrata de Asociatia Kogayon, organizatie nonguvernamentala de protectie a mediului care are sediul in localitate. Rezervatia este situata in sudul comunei, langa Drumul National 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu. Are o suprafata de 1,1 hectare si a fost constituita ca rezervatie geologica. “Muzeul e arie protejata. Noi ne ocupam de administrarea parcului de cand a fost infiintat si am semnat un contract cu Agentia pentru Protectia Mediului in acest sens. Am delimitat rezervatia naturala, am securizat accesul masinilor in zona cu o bariera, am montat un panou in care sunt trecute informatii cu privire la parc, bancute si cosuri de gunoi. Am mers in zona si cu cateva grupuri de copii carora le-am prezentat trovantii si le-am explicat de ce trebuie sa protejam natura”, a explicat Florin Stoican, presedintele Asociatiei Kogayon.

În România, trovanți se mai găsesc pe Dealul Feleacului, în județul Cluj, pe teritoriul satului Casolt, județul Sibiu, în Munții Buzăului, dar și în Hășdat, județul Hunedoara