Daca ajungeti in Bucovina, pe langa celebrele manastiri pictate, nu trebuie sa ratati o calatorie inedita cu Mocanita de la Moldovita – Hutulca, asa cum ii spun localnicii. Vechiul trenulet cu abur te va duce intr-o calatorie molcoma si de neuitat, in taramul de poveste al hutulilor, mandrii etnici ucraineni. Este Tara Hutulilor, etnici ucraineni ce traiesc in zonele acestea, dar si in Maramures, Transcarpatia sau Pocutia. Locomotiva de 150 de cai a Mocanitei Hutulca te plimba prin tinutul acesta aproximativ 30 de minute. Numele mocanitei vine cu siguranta de la satenii hutuli ce au botezat-o Mocanita Hutulca. Etnia huţulă, este una dintre cele mai puţin cunoscute minorităţi etnice din Europa zilelor noastre. Pentru că jumătate din mine aparține acestui neam, mi-am propus ca în săptămânile următoare să realizez o cercetare asupra originii, limbii şi a culturii populare huţule, deoarece am credința că aceste elemente demonstrează în mod clar originalitatea şi specificul etnic al acestei populaţii. Rezultatele acestor cercetări se vor găsi în rubrica „Poveștile Huțulilor”.

Iarna este anotimpul potrivit sa încerci aceasta experienta, pentru ca zapada nelipsita de pe Obcinele Bucovinei te va rasplati cu peisaje de poveste. Nu va faceti griji ca veti ingheta in tren! Vagoanele sunt incalzite cu sobe cu lemne, insa va recomand sa va imbracati gros. In nord, iarna sunt, de obicei, cu temperaturi cu muuulte minusuri in termometre. Si ca experienta sa fie completa, la capatul liniei, va asteapta o masa traditionala, cu bucate alese, pregatite de gospodarii din zona. Linia este preluata, in anul 1909, de catre fondul bisericesc. Acesta realizeaza schimbari si diminueaza ecartamentul de la 800 de milimetri standard la 760 de milimetri. Traseul Mocanitei avea, initial, 23,9 kilometri si se deplasa de la Moldovita la Pdurea Rososa. De-a lungul anilor s-au mai facut schimbari, iar in anul 1987 s-a dat in functiune portiune Rascova-Rasca dreapta si Arsuri pe o lungime de 73 de kilometric. 

Calea ferata cu ecartament ingust a fost construita, in 1888, de un neamt din Munchen si a fost folosita pana in 2001 la transportul lemnelor din padure pana la gatere. În anii din urmă, austriacul George Hocevar a cumparat Mocanita Hutulca si a transformat-o intr-una dintre cele mai vizitate obiective turistice din zona. Mocanita Hutulca a devenit o atractie turistica importanta a zonei, ea uneste satele Moldovita si Argel din Comuna Moldovita, Suceava.

Daca in anii trecuti, Mocanita Hutulca pornea din Gara CFR Moldovita, in urma unor neintelegeri intre administrator si CFR, trenul cu aburi pleaca, mai nou, din vechea gara CFF Moldovita, situata aproape de primarie.