Cel mai cunoscut dintre lacurile helioterme ale stațiunii Sovata este Lacul Ursu care este și unicul lac helioterm din Europa și cel mai mare astfel de lac din lume. De ce este deosebit și ce poți face în zonă. Lacul Ursu este înconjurat de păduri și se găseşte la o altitudine de 502 m. Suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, lăţimea de 182 m. Perimetrul este de 900 m. Cel mai adânc punct al lacului este la 18.9 m. 

Lacul Ursu este singurul lac sărat din lume ce e totuși înconjurat de o vegetație bogată, în ciuda faptului că se află situat pe un munte de sare. Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri. După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament.

Lacul Ursu detine 3 recorduri mondiale :

  • Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume.
  • Al doilea record constă în faptul că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp.
  • Iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut. 

In cadrul parcului se mai gaseste si :

Muntele de sare Praid este o arie protejată de interes național situată în județul Harghita pe teritoriul administrativ al comunei Praid. Acesta acoperă cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă ușor eliptică, având diametrul de 1,2 – 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriașe ciuperci. 

Lacul Paraschiva reprezinta una dintre principalele atractii naturale din Statiunea Sovata. Localizat intr-un cadru natural pitoresc din judetul Mures, acest lac contribuie la renumele pe care l-a dobandit in timp statiunea de aici. Lacul Paraschiva s-a format in timp, in mijlocul unei doline, prin acumularea precipitatiilor. Apa lacului este considerata o apa dulce, salinitatea acesteia fiind foarte redusa. Datorita acestui aspect, aceasta intindere de apa este considerata a fi atipica pentru Statiunea Sovata, unde majoritatea lacurilor sunt cu apa sarata. Prin urmare, Lacul Paraschiva este populat cu pesti, reprezentand o modalitate de petrecere a timpului liber pentru cei pasionati de pescuit.Pozitia Lacului Paraschiva este oarecum retrasa, in spatele Lacului Ursu, intr-o mica poiana inconjurata de paduri, ceea ce da  o nota linistita atmosferei si peisajului de aici. Tot in aceasta zona se gasesec si Lacul AlunisLacul Rosu, Lacul Serpilor sau Lacul Mierlei, cunoscute datorita apelor clorurate si sodice, ce au proprietati benefice asupra diverselor afectiuni, precum cele ale aparatului locomotor, artroze, spondiloze, afectiuni neurologice sau afectiuni ginecologice.