Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m, in craterul vulcanic Ciomatu.

De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăiește nici o vietate. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.

Numele lacului vulcanic s-a născut din legenda care spune că un boier al locului a înhămat 12 fete frumoase la caleaşca sa, printre care şi Ana.

” Atunci Ana nu a rezistat la durerea semenilor, după o rugăciune spre Dumnezeu un blestem. Dumnezeu Mare să rupă pământul sub noi, să ne scufundăm şi noi şi acest om rău “, povesteşte Kereysz Laszslo – custodele rezervaţiei naturale.

Ruga fetei a fost auzită în Cer, muntele boierului s-a surpat iar lacrimile de durere ale fetelor au format lacul cu apă limpede şi tămăduitoare. Analizele ştiinţifice atestă însă că Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din ţară, format în urmă cu zeci de milioane de ani.