După traversarea parcului stațiunii și urcând pe cărarea în dreapta căreia curge râul Clocota, ajungeti la Grota Haiducilor. Grota este o intrare în cavitatea unei stânci, neamenajata, despre care se povestește într-o legendă interbelică că ar fi fost folosită de către haiduci pentru îngroparea unei comori. Nu este nimic spactaculos, nu trebuie să vă așteptați să vedeți mare lucru, cea mai frumoasă parte din vizită este drumul spre Grotă. Trebuie să aveți grijă la încălțăminte pentru că panta care trebuie să o urcați este destul de mare și sunt multe pietre. Grota Haiducilor își trage numele dintr-o legendă interbelică care povestește și despre o comoară ascunsă aici. Ne-am încercat și noi norocul și ne-am dus să căutăm comoara.

Pe vremea romanilor, Băile Geoagiu erau cunoscute sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Băile termale romane (Germisara) se păstrează aproape în aceeași formă ca și în antichitate, fiind construite în actuala localitate Geoagiu Băi, într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 m.

Băile au funcționat în două faze (Germisara și ulterior Termele Dodonei). În anul 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri. 

Drumeția până la Grota Haiducilor este foarte frumoasă și scurtă, accesibilă tuturor.

Traseul este prin pădure, pe un drum forestier și durează doar 10 min. Cândva zona a fost foarte frumos amenajată, dovadă fiind numeroasele statui renascentiste care abia se mai văd din cauza vegetației neîngrijite.