Grădina Botanică, înfiinţată în anul 1856, poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu. Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate.

Amenajarea grădinii botanice pe Dealul Copou, începută în anul 1963, a fost continuată şi dezvoltată permanent. Colaborează cu peste 600 de instituţii din ţară şi din străinătate. Din anul 2000 este membru fondator al Asociaţiei Grădinilor Botanice din România, membru în International Plant Exchange Network (2009) şi Botanical Gardens of Coimbra Group Universities (2011). În lunile februarie-august sunt prezentate colecţii cu azalee, camelii, orhidee, crotoni, cactuşi, bonsai, lalele, zambile, narcise, bujori, irişi, trandafiri şi dalii, iar în lunile septembrie-noiembrie, începând cu anul 1976 sunt expuse, sub genericul Flori de toamnă, crizanteme, fructe, seminţe, varză, sfeclă, ardei şi dovleci decorativi, care atrag anual peste 290.000 vizitatori, din ţară şi din străinătate.

Din anul 2008 funcţionează în cadrul Grădinii Botanice Laboratorul pentru micropropagare şi prezervare a germoplasmei, destinat biotehnologiilor moderne de conservare a unor specii de plante cu valoare horticolă sau ecologică/sozologică deosebită. Dotarea laboratorului cu infrastructură adecvată permite obţinerea in vitro de linii celulare şi de ţesuturi vegetale, micropropagarea unor specii de plante şi de prezervare prin tehnici neconvenţionale a acestora. Activităţile desfăşurate în cadrul laboratorului includ atât cultura ţesuturilor de plante, cât şi izolarea, cultivarea şi prezervarea unor specii fungice sau testarea miceliului pentru potenţialul de a fi utilizate în biocontrolul unor categorii de agenţi fitopatogeni.

Caracterul unic al Grădinii Botanice din Iaşi este conferit de valoarea patrimonială remarcabilă a colecţiilor ştiinţifice şi de secţia destinată persoanelor cu dizabilităţi de vedere, unde speciile de plante, bogate în uleiuri eterice, sunt prevăzute cu explicaţii în alfabetul Braille.