In Oltenia exista un loc special pe care vi-l recomandam sa-l vizitati, numit Cheile Sohodolului. Cheile sunt amplasate in comuna Runcu, judetul Gorj si au fost declarate arie protejata. In aceasta zona s-au filmat scene din seria cunoscuta de filme ”Margelatul”, realizata in perioada 1980-1987. 

Nu mai este niciun secret ca Romania este o tara frumoasa care se bucura de peisaje superbe. Pe meleagurile noastre se nasc paduri bogate, ape repezi, munti inalti, iar satul coloreaza sub mantia sa aceste pamanturi. Cautand atent am descoperit in Muntii Valcan un peisaj carstic impresionant. Acesta se numeste Cheile Sohodolului si fac parte din masivele Retezet-Godeanu si se intind pe distanta a 12 kilometri, intre Runcu si Poiana Contului. 

Cheile Sohorodului, din Carpatii Meridionali, atrage anual foarte multi turisti, atat din tara cat si din strainatate. Inelul de piatra, Pestera Popii, Narile, Fusteica, Pestera Garla Vacii sunt atractiile cele mai importante ale acestei zone. Cea mai impresionanta si vizitata este Pestera Popii. Un punct important pe harta turistica, asta datorita picturilor gasite aici, ce reprezinta siluete antropomorfe, colorate in negru. Si Pestera Narii este un obiect turistic apreciat, unde intalnim un fenomen destul de rar. Aceasta pestera este formata din doua galerii, ce masoara aproximativ 70 de metri fiecare.

Cheile Sohodolului sunt un obiectiv apreciat si in randul alpinistilor, aici existand mai multe trasee special amenajate pentru cei care practica acest sport. Fie ca esti iubitor de natura, fie ca esti insetat de istorie si cultura, fie ca iti plac plimbarile lungi sau vrei doar sa admiri natura, sa iti incarci bateriile si sa ai parte si de un pic de aventura, in cele ce urmeaza iti propunem cateva atractii turistice mai putin cunoscute din Romania, care sa indeplineasca chiar si cerintele celor mai pretentiosi turisti.

Aria protejata adaposteste peste 300 de specii de plante, pe o suprafata relativ mica, de doar 150-200 de metri patrati, inclusivi castani seculari. Datorita conditiilor geomorfologice si pedoclimatice plantele s-au dezvoltat in voie. Aceasta zona face parte din cele mai importante rezervatii floristice din Romania. Atentie sporita sa aveti atunci cand explorati imprejurimile, este foarte posibil sa va intalniti si cu vipera cu corn. In caz de accidentari sau daca va rataciti, in aceasta zona nu prea aveti semnal la reteaua de telefonie si ar fi bine sa va luati masuri de precautie dinainte.