Cascada Scorusu

Una dintre cele mai frumoase si mari cascade din Romania. Situata la iesirea din Malaia spre Ciunget. Concurează pentru titlul de cea mai înaltă cascadă din Romania avand intre 70 si 100 m inaltime . A fost descoperită din întâmplare acum câțiva ani, cu toate că locuitorii din zonă și cunoscătorii muntelui se pare că știau de existența ei de mai mult timp. Era însă un teren sălbatic, în zonă neexistând niciun traseu turistic. Traseul este de dificultate medie, durata este de aproximativ 45 minute, este necesar echipament de munte.

La finele traseului efortul va fi rasplatit de frumusetea pe care o dezvaluie peisajul creat de caderea de apa.

Mai este cunoscuta si drept Cascada lui Ciuca – numele localnicului care a scos-o din anonimat, dupa ce s-a opus construirii unei mici hidrocentrale in zona, proiect care ar fi dus la disparitia cascadei. Desi pare o poveste de demult, este una cat se poate de recenta, de doar cativa ani. Cascada e bine-mersi la locul ei acum, dar viziteaz-o mai repede, pentru ca nu se stie cui si cand ii mai trece prin cap sa construiasca o hidrocentrala in zona.

Drumul nu este foarte usor, dar e accesibil oricui, fara sa necesite echipament special sau vreo conditie fizica deosebita. La un moment dat, cam pe la jumatatea lui, drumul vireaza brusc la stanga, iesind de pe albia paraului – lucuru care s-ar putea sa-ti scape, daca esti prea furat de peisaj. Ca timp, drumul se face in circa 50 de minute – o ora, dar va fi o ora binemeritata, pentru ca privelistea celei mai inalte cascade din Romania merita neindoielnic efortul depus. Cascada Scorusu este cu adevarat spectaculoasa, mai ales daca ai noroc de o perioada cu ploi mai multe.

De aici vom părăsi drumul asfaltat urmând un drum forestier destul de bun pentru aproximativ 200 de metri, care duce spre pensiunea Căsuța din Pădure. Sunt indicatoare spre dreapta, trecem de un podeț mic și intrăm într-o pădure de poveste. Drumul este îngust dar puteți parca mașina de o parte sau de cealaltă a acestuia sau chiar la pensiune.
Nu renunta niciodata oricat de greu ar fi traseul ! Cel mai bun indemn intalnit pe traseu .