Cascada Bigăr, cu siguranță una dintre cele mai frumoase din România, se află în județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Accesul este extrem de facil, cascada aflându-se la câțiva metri de șoseaua DN57B, la punctul numit „Paralela 45“.

Este formată de apele cristaline ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului. ce se repede tumultuos la suprafață, la ceva mai mult de 200 m mai în sus de râu.

Legenda spune că demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului o familie de ţărani gospodari, a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaş, care să le ducă numele mai departe.

Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă va naşte o fată căreia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor şi bău apă, iar nu după multă vreme, născu o fetiţă.

Copila fermeca prin privirile sale orice fiinţă omenească ce stătea în preajma ei, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toţi flăcăii ţinutului, însă inima ei tânjea după flăcăul Bigăr.
Simţind primejdia morţii, tatăl fetel o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare care îi şopti: „Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ţi transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale.

Vuietul cascadei îl va aduce pe cel care-l iubeşti aproape de tine, dar nu veţi putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale şi tu vei muri odată cu el, spre a renaşte în cealalată lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului.”

Toate se petrecură întocmai cum sortise vrăjitoarea, iar cascada rămase mărturie iubirii care-a învins limitele fiinţei umane, dar şi a faptului că dragostea înseamnă fericire şi sacrificiu deopotrivă.