Salina este situată la circa 2 km de oraş, in masivul de sare Vâlcele-Slatinele, la 240 m adâncime si reprezintă, prin microclimatul de salină, un important factor natural de cură utilizat în terapia afecţiunilor respiratorii. Recunoaşterea şi utilizarea în scop terapeutic a mediului de salină, cu precădere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observaţii începând încă din secolul al XIX-lea, şi anume: absenţa imbolnavirilor de bronşită cronică şi astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum şi vindecarea rapidă a acestor boli la noii angajaţi, ameliorarea până la dispariţie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiaţi în timpul celor două războaie mondiale în peştera dezvoltata in sare Kluttert, utilizată ca adăpost în timpul bombardamentelor. 

Servicii de bază :

  • transportul în salină;
  • tratament cu aerosoli naturali;
  • vizitare salinei şi agrement: terenuri de sport (baschet, mini-football, tenis de câmp, tenis de masă), spaţii de joacă pentru copiii (dotate cu leagăne, topogane).

Studiul microclimatului de salină realizat in Salina Trotuş a evidenţiat:

  • temperaturi cu variaţii minime (sub 1 0 C ), cuprinse între 12,8 – 12,90 C, în perioada toamnă – iarnă si între 13,2 – 13,40 C, în perioada de vară;
  • valori ale umiditaţii relative a aerului cu variaţii sub 10 %, de la 74 – 75 % iarna, la 80 – 82 % vara;
  • variaţia extrem de redusa a cantitaţii de oxigen, ca şi a conţinutului de aerosol salin (130 – 170 particole / cm3);
  • presiunea atmosferică – 70 – 73 cm Hg;
  • absenţa totală de alergeni (mucegaiuri şi germeni patogeni);
  • curenţii de aer au viteze foarte reduse, in general imperceptibile.

Intr-una din galeriile salinei se afla Biserica „Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor”. Aceasta este singura biserica din Europa realizata integral din sare si amplasata la adancimea de 200 m.  La suprafata a fost amenajat un strand cu apa sarata, deschis zilnic intre orele 10.00 – 20.00, in anotimpul cald. 

Motivul principal pentru care ar trebui să vizitezi Salina Târgu Ocna este pentru a beneficia de proprietățile unice pe care o salină le poate oferi, tratamentul cu aerosoli naturali halini. Determinările aeroionizării din incinta salinei se situează cantitativ între 250-400 ioni pozitivi/cm3. Evaluările aeromicroflorei au demonstrat un înalt grad de puritate al aerului, atât vara, cât și iarna.