Peştera Valea Cetatii a fost deschisă pentru prima dată în 1949, când o explozie hidraulică a îndepărtat umplutura care o astupa, producand o imensa viitura pe valea Fundata, bolovanii antrenati de aceasta putand fi si acum vazuti in lungul vaii! În 1954, un grup de tineri din Râşnov au reuşit să pătrundă în peşteră prin această deschidere. 

Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Peşterii Valea Cetatii în 1958 şi au publicat descrierea şi schiţa peşterii, indicând o lungime a acesteia de 270 m. În 1988 şi 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m. De la aceasta data, pestera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a diversilor vizitatori. 

Pestera are un sistem de iluminat unic, cu led, tocmai in ideea de nu deranja ecosistemul si coloniile de lilieci care si-au facut casa aici. Potecile sunt realizate din fibra de sticla pentru a fi sigure si „invizibile”. Lumina, reflexiile pe care micile lacuri le formeaza elimina sentimentul claustrofob de pestera si creaza un peisaj feeric, de poveste. 

Ce o face si mai deosebita? Acustica! Acesta este si motivul pentru care Filarmonica din Brasov organizeaza concerte fara nici un amplificator, fara nici un sistem de sunet.