Este foarte adevărat că, până de curând, puţini ştiau de existenţa acestui monument istoric situat la aproximativ 50 de kilometri de Bucureşti. Pe undeva, este şi normal, Ansamblul Arhitectural Brâncovenesc de la Potlogi a fost distrus acum câteva sute de ani și lăsat în paragină după nefericitele evenimente. În timpul comunismului s-a încercat o restaure a monumentului istoric, nefinalizată însă, dar care, totuşi, a reuşit să readucă la viaţa o parte semnificativă a curţii domneşti. Restaurarea totală a avut loc între anii 2011 şi 2015 iar rezultatul este unul cu adevărat uimitor.

Dorinţa domnitorului Constantin Brâncoveanu a fost ca în timpul vieţii sale să ridice câte un palat pentru fiecare dintre fii săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei). Astfel, pe drumul principal ce lega Târgovişte (Curtea Domnească) de Bucureşti (noua capitală a țării), la sfârşitul secolului XVII, apare Curtea Domnească de la Potlogi. Biserica ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1683, pe vremea când era încă mare spătar şi nu ajunsese domnul Ţarii Româneşti, este acum integrată în aşezarea domnească iar Palatul fiulului cel mare, Constantin, este finalizat în anul 1698. Tot prin anul 1698, la Mogoşoaia încep lucrările pentru ridicarea palatului ce urmează a fi locuit de al doilea fiu al domnitorului român, Ştefan Brâncoveanu. Lucrări sunt finalizate în anul 1702.

Motive pentru care sa vizitezi acest obiectiv :

  1. Pentru noi, o surpriză foarte plăcută, a fost ghidul obiectivului turistic care ne-a însoțit pe tot parcursul vizitei. Întreg ansamblul arhitectural este deosebit de plăcut ochiului, dar toate încăperile și obiectele expuse parcă prind viață atunci când cineva pasionat de muncă sa îți explică meticulos și foarte bine documentat istoric tot ce vezi împrejur. Cu asemenea informații și povești îți este mult mai ușor să te integrezi în peisajul autohton de acum câteva sute de ani.
  2. Restaurarea întregului ansamblu este executată excelent. Arhitectura brâncovenească te va suprinde plăcut și o scurtă plimbare prin palat, anexe, grădină, poate fi exchivalentă unei călătorii în timp. Asemenea Palatului de la Mogoșoaia există și aici o loggie deosebită din care se poate admira curtea din spate a Palatului.
  3. Proximitatea față de București. Fie că locuiești în Capitală ori esti doar în vizită, în mai puțin de 60 de minute poți ajunge la acest obiectiv istoric. Cu alte cuvinte, până la Potlogi conduci cam o oră, iar dacă vrei să traversezi Bucureștiul de la un capăt la altul, prin minunatul trafic, conduci cam o oră jumătate. Tu alegi!

În satul Pitaru, component al comunei Potlogi, s-a născut marele pictor Nicolae Grigorescu. Din păcate, din ce am înțeles de la localnici și de la personalul muzeului din Potlogi, în afară de un indicator stradal pe care îl poți vedea de pe drum şi  care menționeză că aici s-a născut marele pictor, nimic altceva (casă memorială sau ceva de genul) nu aduce aminte de binecunoscutul pictor.