Primul muzeu din ţară dedicat în exclusivitate femeii se află în Maramureş. Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti a fost inaugurat în 2001. Casa în care se află acest muzeu a fost construită în anii 1720-1721, din lemn de molid rotund, fiind cea mai veche construcţie din lemn de pe întreaga Vale a Izei. Muzeul este unic în ţară şi adună valori materiale care constituie adevărate dovezi ale existenţei noastre în acest spaţiu legendar.

În centrul oraşului Dragomireşti există „un colţ de rai”, desprins parcă din alt secol: unul din punctele de atracţie ale localităţii, Muzeul Ţărăncii Române. Unicat în ţară, muzeul este amenajat într-o casă ţărănească de oameni gospodari, ce datează din anul 1722, ridicată din piatră, lemn şi chirpici, fiind una dintre cele mai vechi case din zonă.
Casa este locuibilă şi a aparţinut Ilenei Chiş. După moartea ei, Nicoară Timiş, cu sprijinul Primăriei din localitate, a pus bazele muzeului. Acesta a fost inaugurat în anul 2001 şi reprezintă un omagiu adus femeii pentru rolul important pe care l-a avut şi îl are în dezvoltarea societăţii, păstrând vie, de veacuri întregi, credinţa creştină, datinile, obiceiurile tradiţionale şi portul popular. În acelaşi timp, muzeul este o dovadă vie a hărniciei şi înţelepciunii populare care, fără niciun fel de mijloace
moderne, a reuşit să-şi făurească toate cele de trebuinţă, de la îmbrăcăminte la obiecte casnice

Ce am remarcat aici :

  • Casa simpla cuprinde o camera de locuit, o tinda si o camara, intre ele praguri inalte pentru a impiedica patrunderea frigului iarna si pentru a-i impiedica pe copiii mici sa iasa din casa. D-na Zubascu ne-a explicat ca femeile erau ocupate, mergeau la camp si uneori copiii ramaneau singuri acasa. Explicatia a fost revelatoare pentru mine, cand eram mica vedeam la tara case vechi cu praguri inalte si nu stiam de sunt asa.
  • Zestrea fetei care se gasea in fiecare gospodarie fie pe pat fie intr-o lada speciala continea cergi tesute, costume traditionale, stergare, perne, oale, toate acestea erau in grija mamei care de cand avea fete mici incepea si pregatea pe rand zestrea acestora
  • Copacul cu oale pe care il veti observa in curtea multor maramureseni, in el sunt asezate toate oalele familiei, cu cat e mai mare nr acestora cu atat familia era mai bogata. Familiile care aveau fete de maritat aveau in varf oale rosii dupa nr de fete de maritat. Pe vremuri casele fiind mici nu era loc pentu dulap de oale asa ca mai bine sedeau afara in copac.
  • Chiar daca viata era simpla femeile gaseau modalitati de a impodobi casa cu stergare inflorate, frumos tesute, icoane, cergi tesute si fete de masa toate lucrate in casa.
  • In curte se gaseste un foisor cu toate uneltele necesare intr-o gospodarie

Vizita acestui muzeu a fost experienta foarte puternica pentru mine, o femeie atat de simpla mi-a explicat viata femeilor din alte generatii intr-o maniera atat de logica, unele aspecte pe care le vazusem dar a caror insemnatate nu o cunosteam.

Merita sa-i treceti pragul!