În tradiția românească, dincolo de creaţie, oul este simbolul înnoirii periodice. Oul semnifică un principiu regenerator și fecund. Apare frecvent în sărbătorile de reînviere a naturii, în riturile fertilității și în cele de trecere. Ouăle de Paște se înroșesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, așa spune tradiția poporului român.

Culoarea roşie simbolizează soarele, focul, dragostea, negrul simbolizează eternitatea, statorniciea, culoarea galbenă simbolizează lumina, bogăţia recoltelor, tinereţea și ospitalitatea, culoarea verde – forţa naturii, rodnicia, speranţa, prospeţimea, culoarea albastră – sănătatea, seninul cerului, violetul – străpânirea de sine, răbdarea, încrederea, dreptatea. Paleta cromatică a ouălor încondeiate este specifică unei zone anume din Bucovina. Astfel, culoarea roşie este specifică zonei Brodina, negrul zonei Ciocăneşti, verdele şi albastrul pentru Ulma sau portocaliul pentru Moldoviţa.

Încondeiatul ouălor este o veche tradiție pascală dezvoltată pe meleagurile bucovinene cu multă măiestrie. În localitatea Vama, există un muzeu dedicat încondeierii ouălor: Muzeul Oului Vama – Bucovina. Doamna profesor Letiţia Orşivschi, artist și creator al multor exponate din muzeu, este inițiatorul muzeului.

Meşteşugul încondeierii ouălor este o adevărată comoară a culturii populare bucovinene și românești. Încondeierea ouălor este strâns legată de arta broderiei şi a modelelor de pe costumele naţionale. Meșteșugul încondeierii ouălor este o mărturie a datinilor, a credinţelor şi a obiceiurilor pascale. Se învaţă în familie şi se transmite din generaţie în generaţie.
Muzeul doamnei Orşivschi pune la dispoziția doritorilor un sistem audio de ghidaj, atât în limba română, cât şi în limbile de circulaţie intenaţională: engleză, franceză, germană, spaniolă.
Acesta expune: „peste 7000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.” Este impresionant prin modul de organizare și, bineînțeles, prin frumusețea deosebită a exponatelor. Muzeul se mândrește (și pe bună dreptate) cu locul al șaselea în ,,Top 10 frumuseţi rurale ale României’’, obținut în anul 2013.
Alte mâini măiastre aparțin doamnei Marcela Cega, din Costileva, județul Suceava. Doamna Cega sculptează dantele fine în coaja oului, din mâinile sale născându-se opere de artă în miniatură.