Memorialul Durerii din Sighet sau Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței cuprinde grupul statuar Cortegiul Sacrificaților, Centrul internațional de studii asupra comunismului (ce are sediul în București) și, la 2,5 kilometri, Cimitirul Săracilor. Istoria acestui loc a fost scrisă cu multă suferință și jertfă, scop pentru care a și fost construit încă din 1897 de către autorităție austro-ungare pentru că se împlineau un veac de ocupație maghiară. De la închisoare comună, ajunge ca în perioada Primului Război Mondial să fie destinată deținuților politici.

Într-una din zile, mă pornesc hotărât să îl vizitez. Încă de la intrare, memorialul durerii, mi-a provocat un fel de fiori…fiori de teamă, de oroare, dezgust și nemulțumire. Simțeam o oarecare empatie pentru cei care au fost închiși aici. Mă gândeam cum de s-a putut întâmpla așa ceva…ce fel de monștri au putut tortura acei oameni în halul ăsta?! Simțeam o greutate pe piept…un fior rece mă strângea în spate…

 

Trebuie să învățăm din istorie și să avem grijă să nu o repetăm. În memorialul durerii sunt prezentate subiecte ale represiunii comuniste, ale distrugerii statului de drept si înlocuirii lui printr-o constituție de tip totalitar.