Se află la Săpânța, în mijlocul unei păduri.

Construcția Mănăstirii a început în anul 1997, fiind o dorință a preotului paroh Grigore Luțai de a da comunității sale ceva absolut memorabil. Această biserică este construită pe trei nivele.

Istoria vechii mănăstiri e destul de îndepărtată și datează din secolul al XVIII-lea pe când biserica ortodoxă era considerată în afara legii de către Imperiul Austro-Ungar.Boierii satului de atunci, Stan Matei, Catuna Maria, Stan Mihai au cumpărat și donat fiecare câte o carte sfântă cu gândul că poate într-o zi vor avea în sat o mănăstire. Dar nu a fost să fie așa până în secolul XX când părintele paroh Grigore Luțai a luat această initiativă de a îndeplini o dorință veche de peste două sute de ani. În același timp a ”pansat” o rană a românilor din partea de nord a Maramureșului Istoric dând numele mănăstirii de Peri.

Peri este o localitate din Maramureșul istoric din dreapta Tisei unde a existat cândva o mănăstire cu acest nume și același hram (Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril).

În prezent, Mănăstirea Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume, ceea ce a făcut ca ea să fie înscrisă în Cartea Recordurilor.