Are hramul “Adormirea Maicii Domnului” – 15 august zi de pelerinaj cu veche traditie, pana in Moldova si in 2 februarie – “Hramul de iarna”. Moiseiul este una dintre cele mai mari si mai vechi comune din Maramures, situata în nordul judetului, pe cursul superior al râului Viseu, între orasele Borsa si Viseu de Sus, la 136 de km de Municipiul Baia Mare.

Legenda spune că după ani, fiul crezut pierdut a ajuns în sat, fiind trimis după ajutoare de la Mănăstirea Putna, unde se călugărise şi avea numele de Mihai. A înnoptat chiar în casa părintească, fiind recunoscut de mamă după un semn din naştere şi după crucea de aramă pe care încă o purta la gât, ca moştenire de la familie.

Apoi, stareţul de la Mănăstirea Putna l-a trimis la Moisei, unde i-a dat în grijă micul lăsaş de cult. Tocmai de aceea, Mănăstirea Moisei a fost timp de aproape 100 de ani subordonată Mănăstirii Putna. Sava Brancovici a fost cel care a târnosit bisericuţa de lemn în 1672. Mănăstirea nu a avut de suferit nici de pe urma invaziilor tătare, nici în timpul comunismului, când a fost transformată în parohie pentru a nu fi închisă.