Fabrica de Bere Timișoreana este cea mai veche fabrică de bere de pe teritoriul României . O primă fabrică de bere a fost atestată în Timișoara încă din anul 1718. La vremea respectivă firma fraților Köppisch se afla însă în Palanca Mare și nu în cartierul Fabric. Fabrica de bere, înființată în anul 1868 sub numele de „Fabrica pe Acțiuni”, nu a făcut față problemelor economice cauzate de căderea bursei de la Viena, astfel că societatea a fost lichidată. 

Încercarea lui Alexander Bayer de a revigora această unitate industrială a avut un destin similar. În acest context, Prima Casă de Economii din Timișoara a cumpărat la licitație stabilimentul. În cele din urmă în anul 1883 fabrica a fost cumpărată de firma de comerț angro “Deutsch Ignác és Fia”, care se bucura de o bună reputație. Aceștia au trecut la reorganizarea acestei unități industriale sub denumirea de  “Fabrikshof Bierbrauerei Aktiengesellschaft” și au încredințat conducerea acesteia unor specialiști capabili, care au contribuit la dezvoltarea fabricii. În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea un incendiu a afectat clădirea principală și instalațiile industriale. 

La vremea respectivă, aceasta avea 120-160 de angajați și producea cu ajutorul mașinii cu aburi de 250 de cai putere o cantitate de aproximativ 60.000 de hectolitri. Printre sortimentele produse la începutul secolului al XX-lea se numărau: „Casino”, blondă, preparată după metoda Pilsen; „Corvin”, cu conținut ridicat de zahăr; „Record Special”, bere blondă, intensă sau „Englisch Porten”, bere neagră, intensă. 

După cel de-al doilea război mondial, fabrica a fost modernizată, înființându-se și noi spații de producție. În modernizarea acesteia au fost implicate firme cum ar fi Seegar, Ziemann, Siemens din Germania și Buhler din Elveția. În grădina fabricii, în anul 1847, compozitorul austriac Johann Strauss, fiul, împreună cu orchestra sa a susținut primul său concert în afara Vienei. Au fost interpretate celebrele valsuri: Dunărea albastră, Viață de artist, Sânge vienez sau Vin, femei și cântec.