Cu o istorie de aproape 1 000 de ani, Cetatea Oradei este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat, pentru că oferă o experiență medievală aparte. Trecutul istoric al acesteia, arhitectura, legendele existente cu privire la anumite evenimente care i-au marcat existența, te vor determina să îți petreci multe ore descoperind povestea Cetății.

Cetatea Oradea găzduiește astăzi unele dintre cele mai importante evenimente orădene, cel mai reprezentativ fiind festivalul medieval – prilej cu care cetatea este readusă la viață într-o manieră spectaculoasă.

Legenda spune că prin 1092, regele Ungariei (Ladislau I) se afla la vânătoare prin Țara Crișurilor și lăsându-se noaptea, au hotărât să facă tabăra aici, pe Crișul Repede. Odată căzut într-un somn adânc, în vis i-a apărut Fecioara Maria, care i-a spus să ridice o biserică în acel loc.

Îndrăgostit fiind de acest loc, a lăsat vorbă ca la moartea sa, rămășițele sale pământești să fie aduse în biserica ridicată de el în onoarea Fecioarei Maria. Datorită devotamentului său față de creștinism și în special catolicism, Ladislau, numit și cel Sfânt, a atras mii de pelerini la locul de veci, ceea ce a motivat regalitatea maghiară să fortifice biserica, ducând prin urmare la dezvoltarea regiunii din jur.