Travel Hunt

  • Călătorie
  • Fotografie
  • Blog
  • Natură
  • Videografie

Cetatea Medievală din Târgu Mureş

5 ianuarie 2022

O bijuterie cu iz medieval îşi are existenţa de sute de ani în centrul oraşului Târgu Mureş. Plină de istorie şi simbol al fortificaţiilor medievale transilvănene, Cetatea Medievală din Târgu Mureş este una dintre cele mai frumoase cetăţi din România, care au ridicat oraşul la un rang înalt, fiind nominalizat anul acesta la titlul de „Cel mai atractiv oraş”. 

Cetatea Medievală de la Târgu Mureş, se pare, este ultima cetate de tip orăşenesc, făcută cu banii locuitorilor care au fost nevoiţi să achite diferite sume de bani de-a lungul anilor de la vremea respectivă pentru susţinerea acestei impetuoase construcţii. Înconjurată de un zid de apărare, cetatea se întinde pe o suprafaţă de 4,3 hectare pe care au fost ridicate 7 bastioane unite prin ziduri, cinci dintre bastioane aparţinând unei bresle care, potrivit tradiţiei, l-a întreţinut, şi anume: al tăbăcarilor, al croitorilor, al măcelarilor, al fierarilor, al dogarilor. Celelalte două bastioane au fost denumite Bastionul Porţii şi Bastionul Mic.

Zidurile cetăţii sunt groase de 1,20 de metri şi chiar 1,40 de metri la baza bastioanelor, în interiorul cărora au fost clădite guri de păcură şi fante de tragere cu rol de luptă pe timp de atac. Ele aşteaptă mereu să-şi spună povestea tuturor celor care vin aici, la cetate. Sistemul acesta de apărare a fost completat de prezenţa unei gropi-capcană pentru cei nedoriţi, amplasată în Bastionul Porţii. Groapa avea şanţuri cu apă  de 10 metri lăţime şi 8 metri adâncime, cu punţi mobile şi un drum de strajă pentru ca oştenii să-şi facă rondul, înălţat la 1,40 m, susţinut de arcade de cărămidă cu stâlpi de lemn.

În interiorul cetăţii se adăpostesc Biserica Reformată, care a rămas şi astăzi intactă, şi Clădirea Manutanţei unde pot fi admirate câteva lucrări fotografice. Cetatea a devenit garnizoană, odată cu ocuparea Transilvaniei de către austrieci, la mijlocul secolului al XVIII-lea. În tot acest timp se construieşte clădirea în stil baroc, care este situată în partea stângă a drumului din faţa porţii de la intrare. 

Cetatea Medievală din Târgu Mureş este un monument viu datorită numeroaselor manifestări şi evenimente ce au loc aici, care au însufleţit tot mai mult acest colţ medieval din centrul unui oraş plin de istorie.

 

 

 

1 like
previous post next post

Leave a comment