Cetatea Devei a fost una dintre cele mai importante cetati ale Transilvaniei. Urmand cursul istoriei, cetatea a avut rol de aparare impotriva tatarilor si a altor potentiali dusmani care urmareau ocuparea regiunii, a fost refugiu pentru nobilii in fata rascoalelor taranesti, resedinta nobiliara, inchisoare si garnizoana, a asigurat protectia calatorilor si a comerciantilor care circulau in lungul Vaii Muresului. Pe Cetate se poate ajunge pornind din parcul orasului, urcand cele 113 trepte la capatul carora se desprind doua alei. Incepand din luna iunie 2005, accesul pe Cetate se poate face si cu Telecabina. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) si a diferentei de nivel (158 metri) este primul din Europa. Avand 16 locuri si folosind sistemul planului inclinat, telecabina faciliteaza accesul pe cetate al turistilor. Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160 metri. Comanda telecabinei se face prin statie, dar si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima pasagerilor.

Ruinele Cetatii Deva, de pe Dealul Cetăţii, au fost şi rămân un obiectiv turistic important. În ultimii ani a fost conceput un program de amenajare, foarte controversat, pentru a o pune în valoare şi a o face accesibila tuturor vârstelor: instalarea unui telescaun si amenajarea unei terase in incinta fortificatiei (abandonate ulterior la insistenţele Muzeului Deva). Odată ajuns sus, lângă ruinele cetăţii se dezvăluie panorama oraşului şi a împrejurimilor. 

Cetatea a funcţionat ca fortăreaţă militară, iar în secolul al XV-lea a fost transformată în cetate nobiliară de către Iancu de Hunedoara. Mai târziu, între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea a fost amplificată, devenind una dintre cele mai puternice cetăţi din Transilvania. Cetatea a avut un rol de apărare în timpul incursiunilor otomane din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, iar după anul 1607 s-a aflat în proprietatea principilor Transilvaniei. În 1686 a fost ocupată de austrieci care au rămas aici până în 1747. În 1784 a fost asediată fără succes de ţăranii răsculaţi şi de minerii din Munţii Apuseni, în timpul răscoalei conduse de Horia Cloşca şi Crişan.