Moldova este ținutul voievozilor viteji și curajoși care au știut cum să apere libertatea țării. Printre ei, voievodul Petru I Mușat (1375-1391) cel care a pus bazele sistemului de apărare al țării Moldovei. El este domnul care transferă capitala Modovei de la Siret la Suceava și construiește Cetatea de Scaun. Prima menționare oficială a Cetății datează din data de 10 Februarie 1388.

În timpul lui Ștefan cel Mare au fost trei atacuri asupra Cetății de Scaun: în 1476 au venit turcii în frunte cu Mahomed II, în 1485 turcii au fost conduși de Baiazid II, iar în 1497 polonii l-au avut în frunte pe regele Ioan Albert, dar Cetatea nu a fost cucerită. În schimb, în urma unui complot din anul 1538, în timpul domniei lui Petru Rareș (1527-1538; 1541-1546), boierii trădători au deschis poarta Cetății în fața sultanului turc Suleiman Magnificul, moment în care a fost descoperit și tezaurul țării. Expoziția permanentă din cetate vă oferă o imagine a camerei unde a fost ascuns tezaurul.

Între anii 2010-2015 la Cetatea de Scaun s-au întreprins lucrări de reabilitare și consolidare în urma unui proiect cu finanțare europeană. A fost refăcută partea nordică, poarta de intrare, încăperile de la parterul fortului mușatin și o parte dintre bastioanele zidului de apărare. Din lipsă de informații nu s-a realizat în totalitate planimetria și volumetria monumentului.

În Cetatea de Scaun au fost amenajate expoziții muzeotehnice permanente în care regăsim, pe lângă materialul informativ scris și audio-video și momente interactive pentru vizitatori. Majoritatea încăperilor cu exponate și tehnică muzeistică au o altă destinație, răspunzând astfel cerințelor vizitatorilor; sala voievozilor, sala tezaur, monetăria, camera armelor, lapidarium… în care sunt amplasate replici de arme, monede, tezaur, scuturi, tronuri. Vizitatorii pot asculta, încă de la intrarea în Cetate o poveste care derulează în trei încăperi, pot afla genealogia mușatinilor sau istoria Cetății de Scaun cu ajutorul videoproiecțiilor. Odată cu lăsarea întunericului la Cetate, pe zidurile exterioare și interioare, asistăm la 16 videoproiecții care redau în îmagini alb-negru și sunete scene de luptă sau din viața cotidiană din cetate.

Legenda spune ca prin subteranele Cetatii de Scaun a Sucevei, construita în scopuri de aparare de catre Petru I Musatinul, la 1388, si fortificata de catre Stefan cel Mare, trecea un tunel secret, care ducea la Curtea Domneasca. Prin acest tunel ar fi scapat domnitorul de navalitorii care asaltasera cetatea. Atunci Stefan, care a scapat viu si nevatamat, ar fi blestemat pe toti cei care au intrat în tunel sa nu mai vada lumina soarelui.