Cetatea Alba Carolina (Alba Iulia)

Edificată la începutul secolului al XVIII-lea (1715-1738), din iniţiativa şi cu aportul autorităţilor habsburgice, cetatea bastionară de la Alba Iulia a devenit cea mai puternică fortificaţie.

Pentru a ajunge la Poarta 1 se merge pe Bulevardul Ferdinand pana la piata Alessandria, pe urma poti merge pe strada Mihai Viteazul. Intrand pe Poarta 1 se urca pe o alee pietonala pietruita pana la Poarta 2 si se ajunge la o statuie Obeliscul Horea, Closca si Crisan (ridicat in 1937 in memoria conducatorilor rascoalei taranesti din 1784) care se afla in dreptul Portii a 3. a. In jurul obeliscului este o piata, exista terase unde se poate servi ceva de mancat sau de baut, este si punct de belvedere, panorama estica a orasului se vede de aici. Dupa reabilitarea din 2010-2013 totul este sau pare nou, zidurile, aleile, cladirile.

Istoria Universitatii 1 Decembrie este interesanta. Tot timpul a functionat ca scoala. In 1753 a fost gimnaziu iezuit, in 1900 liceu romano catolic, liceu industrial pe vremea comunismului iar din 1991-prezent universitate.