Se presupune ca la Marginea, olaritul a inceput acum 300 de ani, iar familia noastra a ajuns la a sasea generatie. Aceasta frumoasa meserie se transmite din tata in fiu, se invata de la o varsta frageda (7 – 8 ani) si ucenicia dureaza aproximativ 4 ani. Trebuie precizat faptul ca ceramica neagra de Marginea este unica in Europa. Un alt centru de ceramica neagra se gaseste in America de Sud si in statul Mexic. Femeile au un rol important in procesul de fabricatie al ceramicii: dup ace vasele sunt modelate la roata, ele sculpteaza si decoreaza obiectele din lut. 

Ceramica de Marginea este deja o marca binecunoscuta in intreaga lume. In Marginea inceputul olaritului este stabilit de catre istorici in jurul anului 1500. Olaritul a aparut ca o necesitate a oamenilor de a stoca produsele obtinute. Vasele din lut ars au contribuit la dezvoltarea societatii primitive prin posibilitatea stocarii alimentelor si a prepararii acestora. Imaginati-va bucataria sau camara dumneavoastra fara aceste obiecte cotidiene. Tehnica s-a pastrat pana azi, cu ceva schimbari: pamantul este adus de olar de la marginea satului, insa vasele sunt arse acum in cuptoare, inchise si in partea de sus si la gurile de foc. Lemnele de brad stau stiva pe peretii atelierelor. Ca si dacii, mesterul framanta lutul cu mainile goale, dupa ce l-a inmuiat cu apa. Isi alege apoi un bulgare de pamant, il pune pe roata si totul incepe sa se transforme, pana cand in ochiii mesterului se citeste multumirea lucrului bine facut. 

Pentru iubitorul de istorie si de frumos, urmarirea acestui mestesug in timp si spatiu poate fi o preocupare extraordinar de placuta. Ceramica de culoare neagra este marturie a originii dacice. Ea se mai intalneste astazi numai in atelierele de olarit de la Marginea, jud. Suceava.