Castelului Peleş de la Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României, aflat pe Valea Prahovei, în codrii Bucegilor, la 44 km de Braşov şi la 122 km nord de Bucureşti, pe valea râului Peleş.

Construit la dorinţa Regelui Carol I al României, Peleşul este considerat cea mai impresionantă şi elegantă construcţie din ţara noastră, una dintre cele mai vizitate atracţii turistice de la noi, cea mai importantă clădire istorică din România, dar şi unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa, având în vedere valoarea sa istorică şi artistică.

La 5 august 1866, domnitorul Carol însoţit de Dimitrie Sturdza, Carol Davila şi alţi sfetnici, vizitează pentru prima dată Sinaia, în mai 1869, Carol, însoţit de fratele său, Leopold, a vizitat din nou localitatea, iar în anul 1871, împreună cu doamna Elisabeta, vin pentru prima oară să petreacă vara la Sinaia, fiind găzduiţi în chiliile Mănăstirii Sinaia. La acel moment s-a statornicit în gândul domnitorului ideea de a-şi clădi acolo o reşedinţă de vară.

Curiozitati despre Castelul Peles

 • A fost primul castel european care a avut electricitate;
 • Acesta are chiar si centrala proprie, apa curenta calda si rece, sistem de incalzire;
 • Castelul are 160 de camere si un lucru interesant, fiecare din acestea sunt decorate intr-un stil sau tema diferita;
 • Teatrul castelului are 60 de locuri, cu zona regala separata, aici avand loc prima proiectie de film din Romania, in anul 1906;
 • Biblioteca regala are o usa secreta;
 • printre cele mai interesante sali, descoperim: sala de concerte, o sala de muzica (India), un salon turcesc, un mare salon Italian, sala consiliului (Elvetia), sala de arme, sala Maura, sala de muzica, apartamentull imperial, sufrageria, cabinetul de lucru, dormitorul regal si multe altele;
 • renumitii artisti austrieci Gustav Klimt si Frantz Matsch au proiectat picturile si frescele decorative din Sala Teatrului;
 • Castelul Pelisor are 70 de camere cu colectii unice de mobilier si sticlarii, dar 99 de camere in total;
 • Castelul Peles are o colectie de peste 2000 de picturi;
 • Castelul Peles a fost inaugurat oficial in anul 1883 pe care domnitorul l-a vazut un sediu al noi dinastii;
 • In 1896 castelul a fost vizitat de imparatul Austro-Ungariei, Franz Joseph, care a fost impresionat de frumusetea si bogatia castelului.

Peleşul este, după Castelul Bran, al doilea castel din ţară ca număr de turişti care îi calcă pragul anual, vizitatorii beneficiind de un tur extins al spațiilor de la parter și etajul I, cu ghidaj în mai multe limbi străine.

În iunie 2017, Principele Radu lansa, la Ateneul Român, cartea-album „Povestea Castelului Peleş”, un volum erudit, minuţios, inedit, superb ilustrat, considerat cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant şi glorios simbol al României.