Rezervația peisagistică Cascada Pișoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase.

Căderea de apă se realizează de la cca.18 m înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse dealungul timpului măresc spectaculozitatea zona. Aria protejată are o suprafață de 2.5 ha. 

Cascada Pișoaia se află în comuna Vidra, sat Nemesi, pe Arieșul Mic, la confluență cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoiești-Avram Iancu. Se află în versantului drept al Arieșului Mic, vis-a-vis de Dealul cu Melci. Apele din zonă fiind bogate în calcar acoperă totul cu depuneri, și dau naștere la numeroase formațiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecționează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dealungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora își împrejmuiesc casele. 

Dealul cu melci, aflat între comunele Avram Iancu și Vidra, județul Alba, este unul dintre cele mai importante puncte fosilifere din România. 

Pe acest deal, s-au pietrificat mii de melci de diferite forme și mărimi, care au trăit aici cu zeci de milioane de ani în urmă, pe vremea dinozaurilor. Se pot observa cu ușurință formele lor și încă se mai simte textura cochiliilor. “Unicat geologic cu o vechime de 65 – 70 de milioane de ani, reprezintă o alternanță de conglomerate cu gresii și marne unde sunt încrustate 35 de specii de moluște, dintre care forma dominantă este Acteonella gigantea”, scrie pe panoul informativ de la baza dealului.

Explicația specialiștilor este că, în urmă cu 50-80 de milioane de ani, aici se afla Marea Tethys, care permitea dezvoltarea unei faune bogate. Dealul cu melci este arie naturală protejată, rezervație naturală de tip paleontologic.