La 50 de kilometri de Brașov se află un loc sfânt. Este mai cunoscut cu denumirea de Templul Ursitelor. Turiștii vin la Șinca pentru că au auzit că aici li se îndeplinesc dorințele și pentru a avea un destin plin de împliniri. 

Turiștii sunt prea puţin interesați de istoria locului care i-a găzduit cu 7.000 de ani în urmă pe înaintașii lor, dacii. Vor să li se îndeplinească dorințele. Mânăstirea rupestră de la Șinca Veche este printre primele atracții turistice rurale din România. I se spune ”Templul Ursitelor”.  

Odată ce se trece de Dealul Pleșu din comuna Șinca Veche, apare grota rupestră. Intrarea în peșteră este sprijinită pe lespezi de lemn şi, odată intrat, descoperi o cameră cât o garsonieră. În urmă cu peste trei secole, aici au locuit călugări. În acest loc dormeau și își găteau chiar și 10 sihaștri. Prima biserică „scobită“ în rocă are naosul cu lungimea de 4,60 m şi lățimea de 4,20 m. Înălțimea navei de atinge 3 m la intrare. În zilele noastre, au mai rămas încă urmele unei vetre și ale hornului condus prin bolta de piatră amenajată în creasta dealului. A doua biserică are lungimea de 4,20 m și lățimea de 3,35 m. Aici se află și camera călugărilor, situată în spatele primei biserici. Din cauza vegetației zonei, peștera a fost redescoperită în 2004, după decenii în care natura n-a vrut s-o dea publicităţii. 

Sub dealul de la poalele Munților Făgăraș se adună în fiecare duminică sute de oameni pentru a se ruga. Însă, contează şi fasciculele de lumină despre care unii dintre ei susţin că apar şi dispar. Pe de altă parte, alţii spun că dorințele puse acolo s-au împlinit. Unii vin doar pentru energia unică pe care o emană locul. 

Locașul de cult ortodox a fost sfințit de Mitropolitul Ardealului. Cei mai mulţi vin să se roage, să-L strige mai clar şi să-L audă mai bine pe Dumnezeu. În ciuda feluritelor denumiri, creștinii se referă la grotă ca la Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche. Aici este desenat în stâncă chipul lui Iisus Hristos. În mijlocul unei încăperi cu aspectul unui altar sunt sculptate Steaua lui David şi semnul Yin si Yang. 

În afara credincioşilor, locul este vizitat de pasionaţii de paranormal. Aceștia sunt fascinați de legenda creată în jurul portalului existent aici şi care ar comunica direct cu cetatea de la Sarmizegetusa. Cei care vin doar o dată pe an o fac pentru a-și pune o dorință şi stau numai acolo unde lumina soarelui pătrunde prin turla săpată în piatră. Uneori, aici au fost înregistrate apariții inexplicabile de sfere de lumina, cruci și semne stranii. Cea mai impresionantă mărturie despre unicitatea acestui loc este cea despre corurile care cântă cu o frumusețe nelumească în preajma marilor sărbători. Toți cei care au auzit corul din altă lume nu au reușit să rețină sensul lor vorbelor, deși cuvintele se auzeau clar.

Gheorghe Moldovan, un localnic urmărit de Securitate în anul 1953 pentru colaborare cu Rezistență Anticomunistă din Făgăraș, a povestit mai multe. Din generaţie în generaţie, s-a transmis că Moldovan a visat niște ființe de lumină care l-au avertizat și l-au îndrumat unde să se ascundă.