Cunoscută și sub denumirea de Capela Romană, biserica ce se află în aceeași curte cu Biserica Reformată, este construită in formă circulară, din cărămidă romană refolosită şi piatră de râu. Acoperișul este de șindrilă, iar tencuiala este căzută pe mare parte din suprafața acesteia, semn că are nevoie de o restaurare. 

Biserica a fost construită în epoca medievală și este destul de mica, având în vedere că nu depășește 5.5 metri în diametru. Forma ei rotundă aduce aminte cu cea a unui turn sau a unei turle și este singura de acest gen care se mai află în picioare în țară. Deși inițial a avut rol de biserică, ulterior a devenit capelă, când a fost construită cealalata biserică reformată, în stil gotic.

Legenda spune că Biserica Rotondă ar fi fost ridicată de cavalerii templieri, la sfârșitul Cruciadei a II-a, mai ales că pe un clopot care se află în interior și care datează din acea perioadă se regăsesc aplicate câteva cruci și două chei papale. Astăzi, în biserica rotundă care poartă hramului Sfântului Ioan din Ierusalim nu se mai țin slujbe și poate fi vizitată ca muzeu. În Geoagiu se mai află Monumentul și Casa natală Aurel Vlaicu. Totodată, puteți admira Cascada Clocota, care se află la circa 15 minute de mers din centrul stațiunii balneoclimaterice Geoagiu-Băi, unde se întâlnesc mai multe izvoare termale recunoscute pentru proprietățile curative încă de pe timpul dacilor, motiv pentru care această cascadă nu îngheață niciodată. 

Câteva zile pe an, la mijlocul lunii aprilie, soarele se încadrează perfect prin ferestrele micuţe ale Bisericii Rotonde. Imaginea şi lumina pe care le creează sunt spectaculoase, iar legenda, care spune că în locul indicat de raza de lumină se află o comoară, face şi mai atractiv fenomenul , Vizitatorii sunt impresionaţi de frumuseţea bisericii. Iar cei care ajung la mijloc de aprilie, când soarele se arată perfect prin cele 2 ferestre, sunt norocoşi.

Numele vine de la forma pe care o are şi se spune că a fost opera unor cruciaţi care se întorceau din Ierusalim pe drumul roman ce străbătea Valea Geoagiului. În prezent, este biserica reformată a comunităţii maghiare şi, din când în când, este şi folosită.