Bulgaria este o destinație de vacanță populară printre români, fiind atât aproapiată, cât și destul de ieftină. Deși cei mai mulți aleg să o viziteze în timpul verii, pentru a merge la mare, nici capitala sa, Sofia, nu ar trebui ratată.

Catedrala Alexander Nevskyeste cea mai mare catedrală din Peninsula Balcanică. A fost construită pentru a celebra victoria obținută împotriva stăpânirii otomane.

Dacă îți place să faci cumpărături în magazine de lux, bulevardul Vitosha este ideal pentru tine.
Sofia era la inceput o localitate traca numita Sardica. A fost capturata de romani in anul 29 si devine capitala provinciei Dacia Mediterranea. Distrus de huni in 447, orasul a fost reconstruit de imparatul bizantin Iustinian I si renumit Triadita.

Cunoscut ca Sredet dupa cucerirea bulgara, a fost redenumit Sofia in 1376. Ocupat apoi de Imperiul Otoman in 1382 devine capitala provinciei turcesti Rumelia. Ocupata de rusi in 1878 devine capitala Bulgariei independente in 1879.

De remarcat printre toate acestea este Muzeul Național de Istorie din Sofia care oferă peste 650000 de exponate și este una dintre cele mai mari instituții de gen din Balcani. Scopul ei este să ofere o viziune completă asupra istoriei Bulgariei începând cu preistoria și terminând cu vremurile moderne. Este o galerie enormă ce se merită studiată cu atenție. În plus, o bună parte din descrierile exponatelor sunt făcute și în engleză deci înțelegerea lor nu va fi o problemă.

În altă ordine de idei, Sofia este cunoscută pentru bisericile ei frumoase: Biserica Sfântului Gheorghe, Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae sau cea a Sfântului Iosif, de această dată catolică. Însă cu adevărat remarcabile sunt alte două edificii religioase. Biserica Boyana care conține unele dintre cele mai bine păstrate picturi murale, ce există încă de la ridicarea ei în secolul XIV. Tocmai de aceea și acest monument a ajuns pe lista World Heritage patronată de UNESCO. Și nu în ultimul rând, în Sofia există Biserica Hagia Sophia, ridicată în secolul VI și care până acum a fost martoră la aproape toată istoria Bulgariei.

Sofia beneficiază de o serie de festivaluri și evenimente la care pot participa și turiștii. Astfel, Festivalul de Film din Sofia, Festivalul de Jazz sau Festivalul Internațional de Folclor sunt doar câteva dintre ele. Însă pentru cei pasionați de arta în mișcare, Săptămâna Dansului este cea mai interesantă. Programul cuprinde echipe ce concurează din Europa, Asia și America iar show-ul este foarte competitiv. Iar dacă vă numărați printre amatorii sporturilor extreme, Challenges Days este exact ce aveți nevoie, trei zile dedicate aventurilor la munte în natura din jurul Sofiei.

Fiind una din cele mai vechi capitale europene, Sofia prezintă un interes deosebit mai ales pentru turiștii pasionați de cultură. Însă evenimentele și festivalurile anuale ținute aici reprezintă la rândul lor o atracție puternică pentru toți cei ce doresc să își petreacă vacanța într-un oraș unde să nu se plictisească nici ziua și nici noapte. Aceasta este Sofia.