Peștera Prohodna din Bulgaria, denumită și „Ochii lui Dumnezeu”, este una dintre cele mai frumoase peșteri din această țară și, totodată, una dintre cele mai ușor de vizitat.

Ce sunt, de fapt, „ochii lui Dumnezeu”? „Ochii lui Dumnezeu” sau „Oknata” sunt două găuri aproape egale, aflate în tavanul unei peșteri. Mai exact, este vorba despre peștera Prohodna. Aceasta se află la doi kilometri de satul Karlukovo din Bulgaria și este cea mai cunoscută atracție turistică din zonă. Peștera se află la doar 100 de kilometri de granița cu România, motiv pentru care poate fi văzută ușor de români. Peștera Prohodna, s-a format în timpul Cuaternarului, adică în cea de-a treia perioadă a Erei Cenozoice. Prohodna este cea mai cunoscută atracție din Cheile Karlukovo, parte a Parcului Geologic Iskar-Panega, și una dintre cele mai mari regiuni carstice din Bulgaria. Lungimea acesteia este de doar 262 de metri. 

În sala centrală a cavității carstice, turiștii pot vedea acești „ochi ai lui Dumnezeu”. Aceștia s-au format prin eroziune și permit luminii naturale să intre în grotă. În peștera Prohodna se pot vedea urme ale locuințelor preistorice. Acestea sunt o dovadă că au trăit oameni în această grotă, în timpul neoliticului și calcoliticului. 

Acesta este un alt motiv pentru care atracția turistică este foarte populară. Locul și-a câștigat renumele de „Ochii lui Dumnezeu” după o scenă din filmul bulgar „Ora de violență”, produs în 1988, în care un preot pe nume Aligorko intră în peșteră pentru a se ruga sub ochii acesteia… În plus, această peșteră este pe placul persoanelor împătimite de sporturile extreme.  

Acestea pot face bungee jumping în această locație, mai ales că grota are un tavan foarte înalt. Românii care vor să viziteze peștera Prohodna din Bulgaria, în care se află „ochii lui Dumnezeu”, pot ajunge acolo foarte ușor, cu mașina sau cu autocarul. Cei care merg cu mașina personală puteau ajunge, înainte de pandemia de coronavirus, chiar până la intrarea în grotă. 

Chiar dacă bulgarii au „ochii lui Dumnezeu”, sau Peștera Măgura, sau Devetashka  și România are numeroase peșteri cu care să se laude, precum: Peștera Urșilor, din județul Bihor, Peştera Gheţarul de la Scărişoara și Peştera Huda lui Papară din Apuseni, Peştera Muierii, din Baia de Fier din judeţul Gorj, și Peştera Ialomicioara, ascunsă în Masivul Bucegi. Cea mai mare peșteră din țară este și cea mai lungă din sud-estul Europei: Peştera Vântului.