Situat aproape de granița cu Republica Cehă, orașul saxon Dresda este astăzi unul dintre cele mai vizitate orașe din Germania. Supranumit “Florența de pe Elba”, Dresda a fost încă din secolul 17 un oraș al renașterii culturale, un loc boem, perfect pentru visare și dezvoltare a creativității.  

Momentul care va marca însă pentru totdeauna istoria orașului este noaptea de 13 spre 14 februarie 1945. Deși soarta celui de al doilea război mondial era deja tranșată, aliații lansau atunci cel mai devastator raid aerian asupra teritoriului german. În doar 3 ore, tot ce s-a clădit timp de câteva secole a fost pus la pământ. Se aproximează că 25.000 de civili au pierit tot atunci, în controversata operațiune militară. Frumusețea de odinoară clădită de domnii Saxoniei a fost redusă la un morman de cărămizi arse, cenușă și moarte. Se spune că fllăcările care au cuprins orașul erau vizibile de la peste 300 km depărtare.

Obiective pe care trebuie sa le descoperi : 

  • Dresda Frauenkirche Spectaculosul Frauenkirche din Dresda este unul dintre cele mai remarcabile proiecte de reconstrucție care au avut loc vreodată în Germania, dacă nu în lume. Finalizat în 1743, originalul spectaculos baroc a fost considerat una dintre cele mai frumoase biserici din Europa. După distrugerea sa în timpul bombardamentelor aliate din 1945, ruinele vechii clădiri au fost catalogate și stocate pentru a fi utilizate în reconstrucția sa. După reunificarea Germaniei în 1990, planurile de reconstrucție s-au dezvoltat rapid, iar când a fost redeschisă în 2005, au fost incluse aproape 4.000 de pietre originale. Topping totul – și ca un simbol al bunăvoinței internaționale – a fost o cruce de aur furnizată de Marea Britanie, a cărei bombă a produs o mare parte din devastare.

  • Palatul și muzeele regale din Dresda dacă aveți timp să nu vedeți nimic altceva în Dresda, ar trebui să fie acesta și Frauenkirche. Unul dintre cele mai bogate și probabil cele mai vechi muzee ale Europei (deși Vaticanul contestă acest lucru), Colecția de artă de stat din Dresda, în interiorul Palatul Regal din Dresda, este, de asemenea, unul dintre cele mai moderne și mai prospective din punct de vedere al afișării și interpretării comorilor sale pentru vizitatori. Arta fără valoare, îmbrăcăminte de curte opulentă, lucrări inginerești complicate, chiar și uneltele de grădină personale ale lui Augustus the Strong sunt prezentate și semnificația lor a fost explicată.

  • Zwinger un minunat palat din secolul al XVIII-lea din centrul orașului, lângă Elba – este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură barocă din Germania.Merită să mergem în afară doar pentru a-și aprecia arhitectura. Pe partea sa de sud este cea mai mare galerie de 32 de baye lungi, iar spre est și vest sunt patru pavilioane dispuse simetric, Wallpavillon și Nymphenbad, cu fântâni grațioase și figuri mitologice. 

  • Theaterplatz și Opera Semper partea de vest a Teatruluiplatz din Dresda, una dintre cele mai frumoase piețe publice din Germania, este dominată de magnificul Semperoper, opera de oraș, construită în stilul Renașterii italiene înalte. Pentru a vedea interiorul bogat decorat, participați la un spectacol (care include concerte, balet și operă) sau faceți un tur sportiv condus de unul dintre personal, care va împărtăși poveștile câtorva dintre cei mai buni interpreți și oaspeți în timpul turneului.

  • Georgentor și procesiunea prinților ; Georgentor sau Georgenbau a fost ieșirea inițială a orașului de la Podul Elbe și prima clădire din orașul renascentist. Pe partea vestică se află o ușă din clădirea originală, cu o bogată decorațiune sculpturală, inclusiv o statuie ecvestră a lui Duke George. De asemenea, este de interes Langer Gang, o aripă lungă care leagă Georgenbau de Johanneumul construit în 1591. De-a lungul interiorului său este o arcadă în stil toscană lungă, cu 22 de arcade rotunjite, care duceau la grajdurile Curții. Cea mai importantă atracție este faimosul Fürstenzug – Procesul Prinților – un portret de lungime de 102 de metri al ducilor, alegătorilor și regilor din casa lui Wettin, împreună cu figuri de conducere germane din domeniul artelor și științelor.

  • Terasa lui Brühl nici o călătorie în Dresda nu este completă fără o plimbare de-a lungul terasei Brühl’s sau Brühlsche Terrasse, cunoscută și sub numele de “Balconul Europei”. Apropiat de Schlossplatz printr-un zbor larg de pași, această zonă de pe site-ul vechilor cetăți a fost construită în 1738 ca o grădină privată și deschisă publicului în 1814. Grupurile sculptate pe scară reprezintă dimineața, amiază, seara si noaptea, iar Fantana delfinilor este singura parte ramasa din gradina originala. Partea care se învecinează în această promenadă este Colegiul de Arte, construit în 1894 Moritz Monument, cea mai veche care a supraviețuit în Dresda, a fost ridicată în 1553. Mai jos, Terrassenufer pe malurile Elbei este etapa principală de aterizare pentru ambarcațiunile de croazieră. 

  • Muzeul de Transport Dresden in Johanneum, una dintre cele mai vechi clădiri din Neumarkt din Dresda, se află Muzeul de Transport sau Muzeul Verkehrsmuseum. Vehiculele istorice, inclusiv avioanele, motoarele cu aburi, mașinile, motocicletele și ambarcațiunile de navigație, sunt afișate în expunerea angajaților. Expoziția de navigație, intrată printr-un corp de sticlă stilizată, explorează 1000 de ani de istorie maritimă, tehnologia sa, și oamenii care au trăit și au lucrat pe râuri și mări. 
  • Muzeul German de Igienă La sud-est de orașul vechi din Dresda se află Lingnerplatz, la care se află Muzeul de igienă germană (Muzeul de igienă germană), o instituție fondată în 1912 pentru a promova educația pentru sănătate și viața sănătos. Muzeul este mai interesant decât v-ați aștepta de la numele său – este într-adevăr un muzeu dedicat medicinei și practicilor medicale. Printre numeroasele sale exponate interesante se numără faimoasa femeie de sticlă, expusă pentru prima dată în 1930; o expoziție permanentă care se ocupă de rasa umană; și un muzeu distractiv interactiv pentru copii, care se concentrează asupra simțurilor. 

Merită din plin să petreci 2-3 zile în orașul saxon, să descoperi biuteriile din muzee, să stai la picnic pe malurile Elbei, să te pierzi pe străzile pline de farmec și să te încarci cu speranță, deoarece aici, mai mult ca oriunde, simți că poți să te ridici din nou, indiferent de obstacolele care apar.