Din orice statiune aflata pe Riviera Olimpului (Paralia Katerini, Olimpic Beach, Platamonas, Nei Pori) se poate face o superba excursie optionala la Muntele Olimp. Excursia la Muntele Olimp este de o jumatate de zi, relaxanta, in atmosfera unui peisaj exceptional. Plecarea din statiune se face in jurul orei 05:00 dimineata iar distanta parcursa pana la Muntele Olimp este de 20-30 km. 

Primul obiectiv atins in aceasta excursie este satul Litchoro (in traducere: locul de piatra) aflat la poalele Muntelui Olimp, aproape de intrarea in canionul Enipeas. Din parcarea autocarelor se pleaca intr-o scurta plimbare pietonala prin canion. Traseul nu este dificil datorita faptului ca nu exista “urcusuri” sau “coborasuri”, iar poteca pe care se desfasoara plimbarea este una betonata.

Punctul terminus este locul intitulat “Cada lui Zeus” un loc format prin eroziunea apei in calcar, ce a creat in timp un mic bazin cu apa perfect cristalina  si o mica cadere de apa. Acolo este locul in care, se pare ca Zeus isi “facea de cap” cu diferite nimfe, fiind un loc retras, stancos, ferit de ochii sotiei (zeita Hera). Traseul este parcurs in sens invers iar la intrarea in satul Litochoro exista putin timp liber pentru toaleta si mici cumparaturi.

In apropierea satului Litochoro exista o Manastire superba dedicata Sfantului Dyonissos, Manastire ce poate fi vizitata in cadrul acestei excursii. Vizita dureaza 30-40 de minute si cuprinde Biserica din cadrul Manastirii, curtea interioara, magazinul de suveniruri si un mic muzeu cu obiecte bisericesti vechi. Acest muzeu adaposteste exponate interesante, printre care si un platou de argint care a apartinut lui Stefan Cel Mare.