Budapesta este capitala Ungariei si cel mai mare oras din tara. Are o populatie de 1.759.407, fiind unul dintre cele mai populate orase din Europa. Acest oras este situat pe ambele parti ale Dunarii, in partea de est se afla Pesta ce ocupa doua treimi din suprafata orasului, iar in partea de vest a Dunarii se afla Buda, ce ocupa cealalta treime a orasului. 

Budapesta a fost ales ca fiind unul dintre cele mai frumoase orase din Europa si al 7 lea cel mai bun oras pentru a locui. Printre cele mai importante institutii si centre culturale se numara Muzeul de Arta, care detine cea mai mare colectie de lucrari de arta din tara, avand peste 100.000 de opere. Acesta este un oras cu o incarcatura istorica si culturala bogata ce permite turistilor sa exploreze o gama larga si variata de atractii turistice.

Budapesta are si o puternica influenta in media, arta, fashion, finante, cercetare, educatie si technologie, fiind si un important centru financiar, evaluat ca cel mai influent oras din Estul Europei in inovare si al doilea cu cea mai rapida dezvoltare economica din Europa. Budapesta gazduieste multe dintre birourile unor organizatii internationale, incluzand birourile Natiunilor Unite si ICDT.

Obiective principale ce nu ar trebuii sa le ratezi : 

Cladirea Parlamentului

Acesta cladire a fost gandita si construita in stil gotic, fiind una dintre cele mai mari cladiri din Budapesta ce gazduieste sute de birouri. Aceasta structura impresionanta a fost proiectata de celebrul arhitect Imre Steindl intre anii 1885-1904. Prima sedinta a guvernului a avut loc in anul 1896 inainte ca lucrarile sa fie terminate. Are o fatada simetrica si o cupola centrala. Este foarte inalta (96 metri), fiind a doua cea mai inalta cladire din Budapesta.

Basilica Sf. Stefan 

Acesta basilica este una dintre cele mai importante biserici din Ungaria, iar turistii pot sa vada mana dreapta a regelui Stefan care a fost primul rege al Ungariei. Este deasemenea cea mai mare biserica din oras si a  treia din Ungaria. Constructia bisericii a fost incheiata in anul 1905, la 54 de ani distanta dupa primele schite. Aceasta intarziere se datoreaza prabusirii cupolei bazilicii din anul 1868. 

Opera de stat 

Acesta cladire a fost deschisa prima data in 1884, avand o capacitate de 1200 de locuri si este considerata ca fiind una dintre cele mai bune opere din lume pentru a performa. Aceasta opera a gazduit in timp foarte multe concerte de opera sau spectacole de teatru. La intrarea in cladire se pot vedea statuiile lui Ferenc Erkel (compozitorul imnului Ungariei) si a lui Ferenc Liszt (compozitor din Ungaria). 

Piata Eroilor 

Orice vacanță în Budapesta trebuie să includă și o plimbare prin Piața Eroilor. Aceasta constituie dovada trecutului maghiar și este un sediu al culturii și un sit al Patrimoniului Mondial în aer liber. Piața Eroilor găzduiește 14 statui ale unor personalități istorice . Printre punctele importante se numără Monumentul Mileniului, o coloană de 36 de metri, încoronată de o figură a Arhanghelului Gabriel. La doar câțiva pași de piață se află Castelul Vajdahunyad. Posibil să găsiți ceva familiar la acest castel, deoarece o parte a castelului este o copie a Castelului Huniazilor din Hunedoara. Piața Eroilor este unul din cele mai vizitate locuri din Budapesta. 

Podul cu Lanturi 

Știți deja că, frumoasa capitală este împărțită în două părți, Buda și Pesta. Podul cu lanțuri, denumit oficial Podul Széchenyi, face legătura între aceste două părți. Este unul dintre cele mai frumoase simboluri ale Budapestei. Podul are o lungime de 375 m și este o operă remarcabilă a secolului al XIX-lea Sunt multe poduri în orașul de peste Dunăre, însă cel care le întrece pe toate este Podul cu Lanțuri. 

Insula Margareta 

Insula Margareta este situată pe Dunăre și are o lungime de 2.5 km. Este o destinație care abundă în obiective turistice, menite să vă încânte privirea și sufletul. Aici se găsesc băile termale în aer liber, o mică grădină zoologică, ruine ce datează din secolul XII și câteva restaurante Frumusețea insulei este completată de o gradină japoneză în care turiștii pot admira broaște țestoase. Una dintre cele mai cunoscute atracții ale insulei este fântâna muzicală, care oferă un spectacol de neuitat pe ritmuri de muzică clasică. Pe insulă sunt și o mulțime de vehicule care pot fi inchiriate, de la biciclete,  până la mașinuțe de golf sau scutere electrice. 

Bastionul Pescarilor  

Unul dintre cele mai remarcabile exemple ale eclecticismului maghiar, Bastionul Pescarilor, este o clădire uimitoare, cu turnuri și ziduri neoromanice și unul din cele mai populare obiective turistice din Budapesta. Pe lângă arhitectura care duce cu gandul la castelele din povești, faima lui se datorează și faptului că, oferă privelişti panoramice extraordinare asupra oraşului. Bastionul Pescarilor a jucat inițial un rol protector, ca parte a zidului orașului Buda. Turnurile de piatră reprezintă cei șapte conducători ai maghiarilor care s-au așezat în Câmpia Panonică. Nu ratați statuia din bronz a Sfântului Ștefan, primul rege la Ungariei. 

Muzeul Casa Terorii 

În 1944, în timpul dominației Partidului Crucilor cu Săgeți, această clădire, cunoscută drept „Casa Loialității”, a fost sediul partidului nazist maghiar. În subsolurile acesteia, membrii partidului au torturat și ucis sute de persoane.  Clădirea plătește tribut victimelor găzduind expoziția permanentă a instituției despre ororile petrecute aici. Lecția primită nu se referă decât la istorie, ci are și intenţia de a sensibiliza vizitatorii la lecţiile de tristă amintire pe care umanitatea a trebuit să le înveţe în timpul secolului al XX-lea. Muzeul este situat pe unul dintre cele mai faimoase bulevarde din Budapesta, Calea Andrassy. Cu această ocazie vă invităm să faceți una dintre cele mai frumoase promenade care se pot realiza în Budapesta, pe bulevardul Andrassy.