Bratislava este capitala şi în acelaşi timp cel mai important oraş de pe teritoriul Slovaciei, locul unde îşi au sediile cele mai importante instituţii ale statului. Capitala slovacă este o colecţie impresionantă de străzi înguste, castele, clădiri şi multe biserici istorice ale căror uşi sunt mereu deschise pentru vizitatorii lor. Caracterul arhitectural al oraşului nu este neaparat unul unitar, metropola este alcătuită atât din clădiri medievale, cât şi din structuri moderne care împreună crează un orizont fantastic.

La momentul actual, Bratislava şi împrejurimile sale alcătuiesc regiunea cea mai prosperă din Europa Centrală şi Vest, dar şi un loc deosebit dacă privim din perspectivă turistică. Şi localizarea geografică a oraşului adaugă un farmec aparte regiunii, capitala slovacă este poziţionată chiar pe malurile Dunării, într-un cadru natural de poveste. Poţi fi sigur că nu ratezi cele mai importante obiective turistice dacă te deplasezi pe jos, metropola nu ocupă o suprafaţă prea mare, aşa încât durează doar câteva minute să ajungi într-o altă zonă.

Un alt aspect interesant este faptul că cel mai important oraş de pe teritoriul Slovaciei are două centre, Hlavne namestie centrul principal al metropolei şi Hviezdoslavovo centrul secundar care poartă numele unui vestit poet slovac. Aceste două regiuni sunt ideale pentru plimbări îndelungate, fiind zone pietonale intens apreciate atât de către locuitori, cât şi de către vizitatorii de pretutindeni. Tot aici se află şi clădiri importante, construcţii medievale preţioase, dar şi terase, restaurante şi cafenele cochete.

Capitala Slovaciei poate fi supranumită şi oraşul bisericilor, asta pentru că pe teritoriul metropolei există o sumedenie de lăcaşe de cult cu arhitecturi cu totul şi cu totul deosebite. Cea mai importantă şi mai impozantă construcţie religioasă rămâne Catedrala Sfântul Martin, un edificiu uimitor ridicat în stil gotic pe durata domniilor mai multor conducători maghiari. Alte lăcaşe de cult interesante sunt Biserica Sfânta Clara dar şi Biserica Sfânta Elisabeta.

Curiozitati despre Bratislava : 

  • Cel mai de jos punct al orașului se află pe suprafața Dunării la o altitudine de 126 de metri deasupra nivelului mării, iar cel mai înalt punct este Devínska Kobyla la 514 de metri deasupra nivelului mării.
  • Comunitatea s-a dezvoltat ca centru de comerț și în 1291 a primit drepturile unui oraș regal liber.
  • Din 1968 până în 1992, Bratislava a fost capitala Republicii Socialiste Slovace din Cehoslovacia.
  • După 1945, Bratislava a devenit un important centru cultural european. Au fost deschise noi scene de teatru, dintre care cele mai importante astăzi sunt Teatrul Național Slovac cu operă și balet, Teatrul P. O. Hviezdoslav și Nová Scéna cu musical și piese de teatru.
  • Comori și opere de artă de renume mondial sunt expuse în tot orașul, dar mai ales în Galeria Națională și Galeria Orașului.
  • Viena este situată la 56 km vest de Bratislava.
  • O adevărată ușă către istorie se deschide în secolul al II-lea î.Hr., unde a fost construită o reședință celtică.